Een ontmoeting met communicatiecollega’s - Tanja Verheyen

Een ontmoeting met communicatiecollega’s - Tanja Verheyen

De beste tips krijg je van je collega’s. En dat weet ook Tanja Verheyen, communicatieverantwoordelijke bij het departement Financiën & Begroting. Ze startte in juni 2021 met deze functie. Te midden van een thuiswerkperiode en een zomervakantie zette ze de eerste stappen in overheidscommunicatie. Geen evidente opstart, stelde ze vast. Maar enkele maanden later ging ze naar de Dag van de Digitale Communicatie: een studiedag die haar werkervaring veranderde. Ze ontmoette collega’s die voor dezelfde communicatie-uitdagingen stonden. De herkenning was zo groot dat ze meteen een klankbordgroep zijn gestart. “We zijn beginnen babbelen en zeiden de hele tijd tegen elkaar ‘Oh dat is bij jullie ook zo!’”

Tijdens de eerste maanden was Tanja heel zoekende: het departement en de werkcontext waren volledig nieuw voor haar. De overheidsstructuur kende ze nog niet helemaal en ze merkte dat overheidscommunicatie sterk verschilt van communicatie in de privésector. Het vele telewerk en de vakantieperiode maakten het er dan ook niet makkelijker op.

“Het is mijn eerste job bij de overheid. Deze wending in mijn loopbaan was dus heel erg nieuw. Ik werk daar als enige communicatieprofessional en had daardoor tijdens die eerste maanden nog geen andere communicatiemedewerkers ontmoet.”

Naamkaartjes zoeken

In september kwam er een ommezwaai. Tanja nam deel aan de Dag van de Digitale Communicatie, de jaarlijkse studiedag van Kortom. Hét moment om collega’s te ontmoeten die in een gelijkaardige werkcontext werken. “Dat was voor mij echt een fijne ontmoetingsdag, omdat er eindelijk een fysieke bijeenkomst was en ik op die manier communicatiecollega’s kon leren kennen. Ik kende daar niemand, daarom nam ik de deelnemerslijst door die iedereen had gekregen. Op die lijst zag ik dat er ook communicatiecollega’s van departementen en agentschappen aanwezig waren. En ik dacht meteen: die collega’s wil ik graag ontmoeten. Ik had geen idee hoe die collega’s eruitzagen. Dus moest ik alle naamkaartjes screenen. Dat was een beetje gênant, maar het heeft wel geholpen. (lacht)”

“Toen ik twee collega’s van andere departementen zag staan, ben ik gewoon naar hen toe gestapt, en zei ‘Hallo, ik ben Tanja en ik heb een probleem’. (lacht) Ik vertelde dat ik net was begonnen bij de overheid, maar dat ik niet goed wist hoe alles werkte. Ik vroeg dan of zij dezelfde problemen ondervonden en hoe zij hiermee omgaan. We zijn beginnen babbelen en zeiden de hele tijd tegen elkaar ‘Oh dat is bij jullie ook zo!’ (lacht)”

We besloten snel om elkaar opnieuw te zien, zodat we verder ideeën konden uitwisselen.

Een klankbordgroep

Ze vertelden heel herkenbare dingen en ze werkten ook al veel langer als communicatieverantwoordelijken binnen de overheid, dat was dus een heel fijne ontmoeting. We besloten snel om elkaar opnieuw te zien, zodat we verder ideeën konden uitwisselen. Daarom richtten we een klankbordgroep op voor communicatieverantwoordelijken bij de Vlaamse Overheid. Op die manier konden we gelijkaardige communicatieproblemen bespreken.”

“We proberen tweemaandelijks af te spreken. En bij elke bijeenkomst schuift een andere collega een bepaald communicatiethema naar voor. Op die manier leren we voortdurend van elkaar.”

Ventileermomentje

“Herkenning is belangrijk. En net dat is zo fijn aan de klankbordgroep: ik hoor dat zij dezelfde problemen ondervinden. Het geeft een stukje zekerheid: het sterkt je in je communicatiejob. Want in het begin twijfel je of bepaalde problemen wel ‘normaal’ zijn. Dan schiet weleens de gedachte door je hoofd ‘Het ligt toch niet aan mij?’. Maar als dan blijkt dat je niet de enige bent die die problemen ondervindt, is dat toch een geruststelling. Zo’n bijeenkomst met onze klankbordgroep is dan ook vaak een ventileermomentje. (lacht)

Het contact gaat verder dan enkel de fysieke bijeenkomsten: de klankbordgroep heeft ook een online community via Microsoft Teams. Op die manier kunnen ze snel vragen doorsturen en kort op de bal spelen. “Onze klankbordgroep bestaat uit 5 personen, maar dat wisselt weleens. Het klinkt misschien weinig, maar dat is eigenlijk ideaal. Net voor de zomer kwam er ook een collega bij. Dat is heel fijn, omdat je zo weer nieuwe ideeën ontdekt.”

Wil je ook graag communicatiecollega's ontmoeten? Kom naar een collegagroep, zo kan je praktijkervaringen delen met elkaar.

Vergelijkbare artikelen

  1. 13 maart 2023Genderinclusieve communicatie - Sofie Verhalle
  2. 1 februari 20232023: kiezen voor communicatie als ‘bindkracht’

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Opleidingen over AI

Op dinsdag 21 januari 2025 in Gent

Copilot: ga mee aan de slag

Op donderdag 23 januari 2025 in Antwerpen

Schrijven met AI

Op woensdag 5 februari 2025 in Antwerpen

AI-tools voor communicatieprofessionals

Op maandag 17 februari 2025 in Brussel

ChatGPT: prompten als een pro

Op donderdag 27 februari 2025 in Antwerpen

Hoe stel je de juiste vragen aan ChatGPT?

Op maandag 17 maart 2025 in Gent

Boost jouw video en foto met AI

Op donderdag 22 mei 2025 in Brussel

Schrijven met AI

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

  • 234_2imagine.png
  • LOGO_VP.jpeg
  • logo-og.png