Met welke wetgeving moet je rekening houden?
Foto's en beelden delen in je magazine, mag niet zomaar. Om verschillende redenen moet je toestemming vragen. In dit artikel overlopen we het portretrecht, de privacywetgeving en het auteursrecht. Dit is een korte samenvatting. Het volledige artikel lees je na in Kortompedia (+).
1. Portretrecht
Elke persoon heeft het recht om zelf te beslissen of hij al dan niet op de foto wil. Je moet dus toestemming vragen om een foto te nemen van iemand. Daarna moet je ook toestemming vragen om de foto te mogen publiceren. Je hebt dus voor elke stap toestemming nodig.
2. Privacywetgeving
Wanneer je foto's gaat publiceren, dan ben je bezig met het verwerken van persoonsgegevens. Dan moet je rekening houden met de GDPR. Die beschermt onze privacy. Dus om foto's van iemand te publiceren heb je toestemming nodig en dat voor elk verschillend kanaal. Je vraagt om toestemming voor het magazine, voor sociale media ...
3. Auteursrecht
Het auteursrecht beschermt makers van creatief werk. Foto's en illustraties zijn creatief werk en mag je dus niet zomaar gebruiken. Zelfs foto's die je op het internet vindt, zijn meestal beschermd met het auteursrecht en om ze te gebruiken moet je dus toestemming hebben. Tenzij je foto's gebruikt van rechtenvrije beeldbanken (+).
Dit is in een notendop de wetgeving waar je als magazinemaker mee rekening moet houden. Meer info over elk van deze wetgevingen, uitzonderingen en links naar extra informatie lees je in een artikel op Kortompedia (+). En hierover lees je natuurlijk in het boek.