Ode aan de communicatiemedewerker
Beste communicatiecollega
Je hebt het toch maar gedaan. Je doorstond het eerste coronajaar. Van het Nationaal Crisiscentrum tot in het ziekenhuis, van de Wetstraat tot in de Dorpstraat, en op zo veel andere plekken. Met gevloek en tranen, en vaak niet zonder kleerscheuren. 2020 bracht veel adrenaline, met ups en downs, thuis of op kantoor.
In dit pandemisch tijdperk zagen we je meer dan ooit keihard aan het werk. Enfin, we zagen je doorgaans niet, maar je was er wel. Je werkte in de schaduw van de corona-evoluties, op de golven van het publieke en politieke humeur. De communicatie liep niet altijd van een leien dakje in dit ingewikkelde land, en de grens tussen overheidscommunicatie en politieke communicatie stond onder druk. Maar jij stond altijd klaar om duidelijkheid te scheppen.
Als communicatieprof communiceerde je de coronarichtlijnen, intern en extern. Je zocht de beste beelden en vond de juiste woorden. Je testte webconference-platformen, schreef handleidingen en speelde helpdesk. Je ontwierp infografieken en maakte video’s. Kortom, jij zorgde ervoor dat de communicatie werkte.
Waarom werden zo veel communicatiewerkers ineens ook mondmaskermanagers? Omdat jullie fiksers zijn. Jullie zijn het gewoon om servicegericht en polyvalent te zijn, snel te werken, en om te gaan met de politiek-bestuurlijke luim van de dag. Zo wist men jullie wel te vinden.
Met vele andere communicatiecollega’s presteerde je tientallen tot zelfs honderden overuren. Dat viel meestal niet te merken aan je loonbriefje. Maar voor het geld doe je het niet, zo een communicatiejob bij overheid of socialprofit. Wie daar werkt heeft een hart voor mens en samenleving.
Bij Kortom weten we natuurlijk al langer dat jij uitzonderlijk werk levert. Uit ons onderzoek blijkt dat de waardering van leidinggevenden en het publiek voor jouw werk erop vooruitgegaan is. Dat heb je verdiend. Meer dan verdiend zelfs. Het maakt ons blij en trots.
Bedankt dat je dit deed, fijne collega. Het is een eer om met Kortom jullie ‘vereniging’ te mógen zijn.
Als het eenmaal zo ver is, en we allemaal opnieuw uit ons kot mogen, maken we er samen één groot communicatiefeest van!
Eric Goubin
Wetenschappelijk medewerker Kortom vzw