5 vragen aan Julie Clément
Julie Clément is historica van opleiding, maar ontdekte vrij snel haar liefde voor communicatie. Ze bouwde ervaring op bij de provincie Oost-Vlaanderen en als directeur communicatie bij het Vlaams Parlement. Daarnaast stond ze mee aan de wieg van Kortom en was ze enkele jaren voorzitter. Vandaag is ze lector communicatiemanagement aan de Arteveldehogeschool, praktijkassistent bij de UGent en strategisch communicatieadviseur bij de FOD Sociale Zekerheid. Wij stelden haar 5 vragen.
1. Op welke verwezenlijking ben je het meest fier?
Een hoogtepunt in mijn carrière was de leidraad ‘gebruik van sociale media in crisiscommunicatie’ die we met Kortom schreven in 2011. We zijn samen met 40 communicatieprofessionals aan die leidraad begonnen na de storm in Pukkelpop. En in november van dat jaar hadden we het document klaar. Ik ben daar trots op omdat wij als eerste in Europa met zo’n handleiding naar buiten kwamen.
Maar ik ben ook fier op het boek ‘de converserende overheid’ waar ik aan meeschreef en de nieuwe website die we opzetten voor het Vlaams Parlement. Als ik het kan samenvatten: ik ben eigenlijk fier op elk moment waarop ik samen met een team grenzen kon verleggen.
De auteurs van De Converserende Overheid
2. Waar haal je voldoening uit op je job?
Ik haal veel energie uit resultaten behalen met een team. Dat kan op grote, maar ook op kleine schaal zijn. Toen ik nog voor de provincie Oost-Vlaanderen werkte bijvoorbeeld, deden we veel aan crisiscommunicatie. Als je dagen en nachten bezig bent met een crisis en de neerslag in de pers is goed, ja dan geeft dat veel voldoening.
Vandaag haal ik vooral voldoening uit expertisedeling en de liefde voor het vakgebied doorgeven aan jonge mensen. Ik hou ervan om studenten te begeleiden en te coachen om een betere communicatieprofessional te worden.
3. Wat wilde je als kind later worden?
Zwerver in Frankrijk: dat was het enige waar ik als 14-jarige echt aan dacht. Ik kreeg zelfs een boek cadeau over de Provence met een boodschap die op die droom alludeerde. Een concreet beroep heb ik eigenlijk nooit in gedachten gehad. Ik wist vooral wat ik niet wou: geen 9-to-5-job en geen verpleegster.
4. Wie zijn job zou je graag eens doen?
Daar hoef ik niet over na te denken: de job van Alex Aiken, directeur communicatie van the UK Government. Het is een professioneel uitgebouwde centrale communicatiedienst waar ze ook aandacht hebben voor onderzoek en innovatieve methoden. Dat inspireert me. Als de federale of Vlaamse overheid ooit van plan is een centrale communicatiedienst uit te bouwen naar analogie met the UK Government, dan mogen ze me meteen bellen.
Als de federale of Vlaamse overheid ooit van plan is een centrale communicatiedienst uit te bouwen, dan mogen ze me meteen bellen.
- Julie Clément
5. Wat brengt de toekomst voor het communicatievak volgens jou?
Communicatie is een vakgebied, maar tegenwoordig waant iedereen zich communicatieprofessional. De geloofwaardigheid van communicatie dreigt echt wel onder druk te komen staan door fake news, algoritmes die sturend werken en alternatieve feiten.
In de toekomst zal het dan ook een kunst zijn om ons vakgebied verder en beter uit te bouwen. We hebben een nobele missie als communicatiemensen en dat is mensen informeren, draagvlak creëren en participatie mogelijk maken. Dat moeten we kunnen vrijwaren van ruis en dat lijkt me de grootste uitdaging voor de komende jaren.